Συμφέρει να βάλω φωτοβολταϊκά ?

Φωτοβολταικά

Τα φωτοβολταϊκά είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα αυτή την περίοδο, και αρκετοί ενδιαφερόμενοι έχουν την απλή αυτή απορία. Αξίζει να τοποθετήσει κανείς φωτοβολταϊκά για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ως μέσο εξοικονόμησης ενέργειας? Η σύντομη απάντηση – Ναι! Τα φωτοβολταϊκά είναι μία εξαιρετική επένδυση καθώς προσφέρουν σίγουρη και ταχύρρυθμη απόσβεση χωρίς μεγάλα ρίσκα ή κρυμμένα έξοδα. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα πως και πόση εξοικονόμηση μπορεί να μας παρέχει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα.

Πως λειτουργεί ?

Για αρχή θα πρέπει να εξηγήσουμε το τρέχον καθεστώς για την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια οι ιδιώτες θα καταναλώνουν ρεύμα από το δίκτυο, και το ρεύμα που παράγουν τα φωτοβολταϊκά τους θα στέλνεται στο δίκτυο, με έναν συμψηφισμό να γίνεται σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό. Σε αντίθεση όμως με ότι ίσχυε παλαιότερα, η περίσσεια ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα επιστρέφεται στον ωφελούμενο με μορφή επιστροφής χρημάτων παρά απλά θα διαγράφεται. Αυτό σημαίνει ότι η μέγιστη εξοικονόμηση που μπορεί να αποφέρει η εγκατάσταση ενός ηλιακού συστήματος, είναι μέχρι και το 100% του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.

Πόσο κοστίζει ?

Έχοντας αυτά τα δεδομένα, ο παρακάτω πίνακας αναλύει κάποια από τα πιο συνηθισμένα μεγέθη τα οποία εγκαθιστούνται σε οικιακές μονάδες παραγωγής ρεύματος, καθώς και ένα ενδεικτικό κόστος εγκατάστασης τους.

*Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές είναι ενδεικτικές και ενδέχεται να διαφέρουν για κάθε εγκατάσταση.

Τι απόδοση έχουν τα φωτοβολταϊκά ?

Το βασικό ερώτημα κατά την εγκατάσταση ενός ηλιακού συστήματος είναι αυτό. Πόση ενέργεια θα αποδώσουν τα πάνελ ετησίως, και συνεπώς τι εξοικονόμηση ενέργειας θα παρέχουν. Σύμφωνα με υπολογισμούς για μία μέση εγκατάσταση στην Ελλάδα όπου υπάρχει άφθονη ηλιοφάνεια, ένα πάνελ ανάλογα την αποδοτικότητα του παράγει 410 kWh ανά έτος. Αυτό μεταφράζεται σε 12.500 κιλοβατώρες το χρόνο για ένα σύστημα με ισχύ 10 kW, οι οποίες υπεραρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μιας μέσης οικογένειας. Επειδή όμως όπως αναφέραμε η περίσσεια ενέργειας δεν προσφέρει κανένα όφελος στον παραγωγό, θα πρέπει να γίνει η κατάλληλη μελέτη ώστε να μην υπάρξει σπατάλη ενέργειας και κατ’ επέκταση χρημάτων.

Για αυτό τον λόγο, συμβουλευόμαστε τους λογαριασμούς ρεύματος του τελευταίου χρόνου οι οποίοι δείχνουν ακριβώς πόση ενέργεια καταναλώθηκε μέσα στο έτος. Μέσω αυτών μπορούμε να επιλέξουμε με μεγάλη ακρίβεια πόσα πάνελ χρειάζονται για τις ανάγκες του κτηρίου, δίνοντας μεγάλη προσοχή σε τυχόν επεμβάσεις οι οποίες μπορεί να γίνουν σε μεταγενέστερο στάδιο (πχ εγκατάσταση αντλίας θερμότητας) οι οποίες πιθανώς θα αλλάξουν τις υπάρχουσες καταναλώσεις.

Πόση εξοικονόμηση προσφέρουν?

Έχοντας αυτά τα δεδομένα, καταλήγουμε στο σημαντικότερο κομμάτι : Τι θα κερδίσει ο πιθανός αγοραστής φωτοβολταϊκών? Με τις παρούσες τιμές ρεύματος εάν μία μέση οικογένεια 4 ατόμων εγκαταστήσει για παράδειγμα ένα σύστημα ισχύος 6 kW θα δει εξοικονόμηση της τάξεως των 1800 ευρώ στον ετήσιο λογαριασμό ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι με το μέσο κόστος εγκατάστασης αυτών των φωτοβολταϊκών θα έχει γίνει απόσβεση των εξόδων σε μόλις 4.5 χρόνια, και στην συνέχεια τα πάνελ θα συνεχίσουν να παράγουν ένα σταθερό εισόδημα κάθε χρόνο το οποίο θα “μπαίνει” στην τσέπη του ιδιοκτήτη. Σε αντίστοιχες περιόδους απόσβεσης κυμαίνονται και τα υπόλοιπα μεγέθη φωτοβολταϊκών που αναφέραμε παραπάνω, με τα μεγαλύτερα μεγέθη να προσφέρουν μεγαλύτερες απολαβές τα χρόνια μετά την απόσβεση.

Η τελική απάντηση στο αρχικό ερώτημα μας είναι πως ναι, αξίζει να τοποθετήσετε ηλιακά πάνελ τα οποία μάλιστα θα αποφέρουν σημαντικό κέρδος με πολύ μικρό χρόνο απόσβεσης. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι με την πρόοδο της τεχνολογίας και την αύξηση στις τιμές του ρεύματος, η εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θα συνεχίσει να γίνεται ολοένα και πιο συμφέρουσα για τους παραγωγούς ρεύματος.

Αυτή ήταν λοιπόν μία σύντομη ενημέρωση για τα σύγχρονα δεδομένα στο πολυσυζητημένο θέμα των φωτοβολταϊκών. Εάν ενδιαφέρεστε να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκά στον χώρο σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω του παρακάτω συνδέσμου :

 www.DiathermikiPatras.gr/contact