Πως επιλέγω κλιματιστικό?

επιλογη κλιματιστικου

Τι κλιματιστικό να βάλω? Ποια είναι η καλύτερη μάρκα κλιματιστικών? Τι αιρκοντίσιον χρειάζεται ο χώρος μου? Αυτές είναι κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε στην κατασκευή ενός νέου κτηρίου, η στην ανακαίνιση ενός παλαιού. Λογικές ερωτήσεις, δεδομένου των πόσα διαφορετικά είδη και μάρκες κλιματιστικών κυκλοφορούν στην αγορά. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε κάποιες από τις πιο βασικές κατηγορίες κλιματιστικών, καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους.

Υπολογισμός ισχύος κλιματιστικού.

Μακράν ο πιο σημαντικός παράγοντας στην επιλογή του κλιματιστικού, είναι η ψυκτική / θερμική ισχύς, συχνά μετρούμενη σε Btu η kW. Για μια εκτίμηση της απαιτούμενης ισχύος μπορούμε να ακολουθήσουμε τον κανόνα 500 Btu/m2, ο οποίος μας δείχνει κατά προσέγγιση την ψυκτική ισχύ που χρειαζόμαστε στον χώρο μας. Όμως, ο ακριβής υπολογισμός της απαιτούμενης ψυκτικής ισχύος εξαρτάται και από αρκετούς ακόμα παράγοντες, όπως :

  • Η τοποθεσία και ο προσανατολισμός του κτηρίου
  • Η χρήση που γίνεται στο κτήριο (πχ αν είναι απλή κατοικία η χώρος εργασίας)
  • Η ύπαρξη η μη, ηλεκτρικών συσκευών στον χώρο οι οποίες αυξάνουν το θερμικό φορτίο
  • Το είδος, και η ποιότητα της μόνωσης του κτηρίου

Πιο συγκεκριμένα, για κάθε άτομο περαιτέρω των δύο που χρησιμοποιεί τον χώρο υπό μελέτη θα πρέπει να προσθέσουμε 300 Btu, ενώ εάν μιλάμε για το δωμάτιο της κουζίνας προσθέτουμε 4000 Btu.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψιν κατά την επιλογή του κλιματιστικού, είτε πρόκειται για οικιακή είτε για επαγγελματική χρήση. Ο λόγος για αυτό είναι ότι εάν επιλέξουμε ένα κλιματιστικό το οποίο δεν επαρκεί για τις ανάγκες του χώρου, θα δουλεύει στο 100% της ισχύος του παρατεταμένα, αυξάνοντας την πιθανότητα βλάβης. Από την άλλη, ένα κλιματιστικό το οποίο υπερκαλύπτει τις ανάγκες του χώρου θα είναι μια σπατάλη χρημάτων, λόγω του μεγαλύτερου κόστους αγοράς και μεγαλύτερης κατανάλωσης ρεύματος. Ένα ποιοτικό, καλά υπολογισμένο κλιματιστικό inverter μπορεί να μας προσφέρει την μέγιστη εξοικονόμηση ρεύματος και κατά συνέπεια, χρήματος. Για πιο λεπτομερή επιλογή ισχύος μπορείτε να δείτε εδώ.

Οι κατηγορίες των κλιματιστικών.

1) Οικιακό κλιματιστικό Inverter διαιρούμενου τύπου

Το πιο απλό και διαδεδομένο στην χώρα μας είναι το οικιακό κλιματιστικό τύπου split , μία δηλαδή εξωτερική μονάδα συνδεδεμένη με μία εσωτερική. Ο λόγος που είναι τόσο διαδεδομένο αυτό το είδος είναι τα πλεονεκτήματα που παρέχει, όπως το σχετικά μικρό κόστος αγοράς και η απλουστευμένη τοποθέτηση, η οποία απαιτεί μία μόλις διαμπερής τρύπα στον τοίχο του κτηρίου. Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα καθώς για ψύξη μεγαλύτερων η περισσότερων χώρων χρειάζονται πολλαπλές μονάδες, κάτι το οποίο είναι κοστοβόρο και αντιαισθητικό.

2) Κλιματιστικό τύπου Multi split

Μία άλλη κατηγορία κλιματιστικών είναι αυτή των πολυδιαρούμενων (multi-split) κλιματιστικών, όπου υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθούν περισσότερες από μία εσωτερικές μονάδες σε μία ισχυρότερη εξωτερική. Σε αρκετά συστήματα μπορούν να συνδεθούν μέχρι και 7 εσωτερικές μονάδες, οι οποίες μπορεί να είναι τύπου split, fan coil η και κασέτας(θα αναλυθούν παρακάτω). Αυτή η ευελιξία μας δίνει την δυνατότητα να συνδυάσουμε διαφορετικών ειδών κλιματιστικά, παρέχοντας έτσι την ιδανική ψύξη και θέρμανση σε κάθε δωμάτιο η χώρο. Επίσης λόγω της ύπαρξης μόνο μίας εξωτερικής μονάδας μειώνεται σημαντικά το κόστος εγκατάστασης, και εξοικονομείται χώρος στο εξωτερικό του κτηρίου.

3) Καναλάτα κλιματιστικά κρυφού τύπου

Μία αρκετά διαδεδομένη επιλογή τα τελευταία χρόνια είναι η κατηγορία των καναλάτων κλιματιστικών. Αυτό το είδος air condition έχει εξαιρετικά μικρός ύψος και τοποθετείται μέσα σε ψευδοροφή, παρέχοντας κλιματιζόμενο αέρα μέσω εύκαμπτων σωληνώσεων και περσίδων που εγκαθιστούνται στην γυψοσανίδα. Οι περσίδες αυτές είναι άκρως διακριτικές και βελτιώνουν σημαντικά την αισθητική του χώρου και την κατανομή της ψύξης και της θέρμανσης. Επίσης σημαντικό θα είναι να πούμε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το πρόσθετο κόστος για την αγορά και εγκατάσταση των σωληνώσεων και των περσίδων, στην επιλογή ενός τέτοιου κλιματιστικού.

4) Κλιματιστικά τύπου ντουλάπας

Για τους επαγγελματικούς χώρους με αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης μεγαλύτερων κλιματιστικών, τα λεγόμενα τύπου ντουλάπας. Αυτή η κατηγορία των κλιματιστικών όπως τα split αποτελείται από δύο ξεχωριστές μονάδες, με την εσωτερική να είναι αρκετά υψηλή και στενή, συχνά να πλησιάζει η και να ξεπερνάει τα 2 μέτρα. Λόγω του όγκου αυτού, είναι εφικτή η τοποθέτηση τους μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, διαθέτουν όμως σημαντικά μεγαλύτερη ισχύ από τα συμβατικά κλιματιστικά.

5) Κασέτες

Για χώρους γραφείων και καταστημάτων όπου ο χώρος είναι πολύτιμος, χρησιμοποιούνται τα κλιματιστικά-κασέτες, τα οποία τοποθετούνται μέσα στην ψευδοροφή, και εξέχει μόνο η μία όψη τους στην επιφάνεια της οροφής. Με επιλογή κατεύθυνσης του αέρα σε 4 σημεία και εύκολη πρόσβαση για την συντήρηση τους, τα κλιματιστικά αυτά είναι μια εξαιρετική επιλογή η οποία έρχεται να καλύψει όλα τα μειονεκτήματα της προηγούμενης κατηγορίας, διατηρώντας όμως τις υψηλές ενεργειακές αποδόσεις της.

Σύνοψη

Αυτές λοιπόν είναι οι πιο σημαντικές κατηγορίες των οικιακών και επαγγελματικών κλιματιστικών. Όπως αναφέραμε το πιο σημαντικό στην επιλογή κλιματιστικού είναι ο υπολογισμός της κατάλληλης ισχύος ο οποίος μπορεί να γίνει κατά προσέγγιση με τους κανόνες που αναφέραμε παραπάνω. Έχοντας βρει την απαιτούμενη ισχύ μπορούμε έπειτα να επιλέξουμε με την βοήθεια του μηχανικού και του ψυκτικού μας τον κατάλληλο τύπο και μάρκα κλιματιστικού, για να επιτύχουμε την μέγιστη απόδοση και εξοικονόμηση χρημάτων.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες? Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας : Diathermikipatras.gr/contact