Εξοικονομώ 2022

εξοικονομω

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο εξοικονομώ.

Το πρόγραμμα εξοικονομώ-αυτονομώ μετά από 3 συνεχόμενα χρόνια επιτυχούς εφαρμογής σε όλη την Ελλάδα, επανέρχεται με νέο κύκλο επιδοτήσεων ο οποίος αλλάζει τα δεδομένα. Με διαφορετικό τρόπο αξιολόγησης αιτήσεων, διαφορετικά ποσά επιδότησης και μεγαλύτερη προθεσμία υποβολής δηλώσεων, εδώ μπορείτε να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για τον νέο κύκλο του προγράμματος εξοικονομώ.

1) Ο νέος τρόπος αξιολόγησης αιτήσεων

Σύμφωνα με τον οδηγό του νέου προγράμματος οι αιτήσεις δεν θα αξιολογούνται πιά με την σειρά κατάθεσης όπως τα προηγούμενα έτη, όπου το βασικό κριτήριο ένταξης ήταν η ταχύτητα συμπλήρωσης της αίτησης. Αντίθετα, σε αυτό τον κύκλο του προγράμματος έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα μοριοδότησης το οποίο θα βασίζεται κατά μεγαλύτερο ποσοστό (50%) στην εξοικονόμηση ενέργειας ανά ευρώ που ξοδεύεται, και κατά μικρότερα ποσοστά σε άλλους παράγοντες όπως το ατομικό εισόδημα, την παλαιότητα της κατοικίας και την ενεργειακή κλάση. Για τα ακριβή ποσοστά, ισχύει ο ακόλουθος πίνακας από την σελίδα του υπουργείου : https://exoikonomo2021.gov.gr/kriteria-axiologeses. Η αλλαγή αυτή στον τρόπο αξιολόγησης των αιτήσεων σημαίνει ότι οι ωφελούμενοι θα έχουν στην διάθεση τους σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, κάτι το οποίο θα δίνει σε όλους ίσες πιθανότητες να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

2) Σημαντικές ημερομηνίες

Ποια είναι όμως αυτά τα μεγαλύτερα περιθώρια? Συγκεκριμένα, η 13η Δεκεμβρίου 2021 είναι η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων για τα μεμονωμένα διαμερίσματα, η οποία θα διαρκέσει ένα διάστημα των 50 ημερών. Για τις αιτήσεις πολυκατοικιών, ως ημερομηνία έναρξης έχει οριστεί ως η 3η εργάσιμη μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής για τις μονοκατοικίες. Τέλος, προθεσμίες υπάρχουν και για την υλοποίηση των εργασιών οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί κατά 25% (σύμφωνα με προϋπολογισμό) εντός 180 ημέρων, και κατά 100% εντός 365 ημερών από την ημερομηνία ένταξης στο πρόγραμμα.

3) Ποια κτήρια εντάσσονται στο εξοικονομώ

Στον νέο κύκλο του προγράμματος εξοικονομώ θα μπορούν να ενταχθούν κατοικίες ως μεμονωμένα διαμερίσματα, καθώς και πολυκατοικίες με εξαίρεση τους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (πχ καταστήματα στους ισόγειους χώρους). Οι βασικές προϋποθέσεις για να επιλεχθεί μία κατοικία είναι οι εξής : 1) Να υφίσταται νόμιμα 2) Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα 3) Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία 4) Να είναι βάσει ενεργειακού πιστοποιητικού, σε κατηγορία χαμηλότερη η ίση της Γ.

4) Επιλέξιμες παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται από το πρόγραμμα είναι παρόμοιες με αυτές των προηγούμενων ετών και περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες ενεργειακών κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης, εξωτερική θερμομόνωση, συστήματα ψύξης και θέρμανσης καθώς και συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και συσκευές smart home.

5) Ποσά επιδότησης

Τα ποσά που επιδοτούνται είναι επίσης κάτι που έχει διαφοροποιηθεί φέτος, καθώς έχει εγκριθεί ξεχωριστό ποσό επιδότησης για τις ευπαθή νοικοκυριά. Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμαίνονται ανάλογα με τα ατομικά και οικογενειακά εισοδήματα και τα ακριβή ποσοστά φαίνονται στον παρακάτω πίνακα :

6) Σύνοψη

Αυτά είναι τα βασικά όπου θα πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι για το καινούργιο εξοικονομώ, με ιδιαίτερη προσοχή στις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων και στις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα. Με τον νέο τρόπο αξιολόγησης των αιτήσεων δίνεται πλέον ίση ευκαιρία σε όλους να υποβάλλουν την ένταση τους, μέσω της οποίας το πρόγραμμα ελπίζει σε αναβάθμιση συνολικά 105 χιλιάδων κατοικιών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας : www.diathermikipatras.gr/contact